IHE Belgium Academy

IHE Belgium, de eHealth interoperabiliteitswerkgroep binnen de pijler Normalisatie van het Expertisecenter Regelgeving & Normalisatie, organiseert in 2019 een reeks opleidingen. Interesse? Bekijk de lijst en schrijf je in!

Deze cursussen zijn geschikt voor projectmanagers, IT-architecten en software developers actief in eHealth, maar ook voor medewerkers uit ziekenhuizen en zorginstellingen. De diverse doelgroep zorgt voor interessante discussies tijdens de bijeenkomsten. Het doel van de cursussen is dan ook niet alleen leren, maar ook delen van kennis en ervaring. De cursussen worden gegeven door ervaren trainers.

Deze opleidingen gaan door bij BluePoint Brussels in het Engels. Volgende cursussen staan op het programma (klik op de links voor meer info over de opleiding en om in te schrijven):

 • Maandag & dinsdag 1-2 april - HL7 FHIR Overview training course


  HL7 FHIR is een op open web API standaarden gebaseerde, standaard voor het uitwisselen van zorggegevens. FHIR biedt een gestandaardiseerde set medische modellen die eenvoudig via REST uitgewisseld kunnen worden met bestaande EPDs, apparatuur en cloud-gebaseerde opslagdiensten. De cursus biedt een diepgaand overzicht van de elementen van de FHIR standaard en behandelt het implementatieproces, van XML formaat tot best-practices rond de validatie en opslag van FHIR data structuren.

 • Dinsdag 4 juni: An introduction course to healthcare interoperability standards (HL7/IHE/DICOM )


  Wat zijn de essenties van de HL7, DICOM en IHE (Integrating the Healthcare Enterprise) standaarden? Hoe kunnen deze worden ingezet om zorgprocessen te ondersteunen? Deze cursus biedt een overzicht van de meest gebruikte standaarden voor het uitwisselen van gegevens in de zorgsector.

 • Woensdag 5 juni - HL7 CDA Overview training course


  Deze 1-daagse HL7-cursus is primair bestemd voor degenen die de CDA (Clinical Document Architecture) specificaties gaan gebruiken als uitgangspunt voor implementatie, of voor wie kennis van CDA noodzakelijk is voor het beheer van applicaties en koppelingen.

 • Dinsdag & woensdag 18-19 juni - IHE XDS/XDS-I Overview

  Deze twee-daagse cursus gaat uitgebreid in op onderwerpen rondom regionale uitwisseling, IHE XDS en VNA. IHE (Integrating the Healthcare Enterprise) heeft profielen ontwikkeld voor regionale uitwisseling van beelden en verslagen, waaronder het XDS profiel. Tijdens deze training leert u uw weg binnen dit profiel en andere gerelateerde profielen rondom regionale uitwisseling zoals de structuur van klinische rapportages, authenticatie en consent van de patiënt.

 • Dinsdag & woensdag 24-25 september - HL7 FHIR Overview training course

  Deze 2-daagse HL7-cursus is primair bestemd voor degenen die betrokken zijn bij de implementatie, uitrol en support van applicaties die gebruik maken van de HL7 FHIR specificatie.